21 mei 2019Comments are off for this post.

Aflevering 6: Verandering binnen je organisatie

Soms begin je met een idee en hou je daar een tijd aan vast. Dat idee was bij mij Sales by Ketan. Ik stond klaar voor bedrijven en hielp ze met hun sales. Na een aantal jaar hierop gefocust te hebben, begin ik te zien dat er ook vraag is naar andere zaken en dat ik ook geschikt ben om deze bij mijn werkzaamheden in te passen en om deze vraag te beantwoorden. Ik heb mij gebogen over de vraag naar social media-experts en op maat gemaakte websites als onderdeel van een salesstrategie. De afgelopen tijd heb ik mij beziggehouden met de doorontwikkeling van mijn organisatie, zodat wij in deze vraag kunnen voorzien.

Klanten van mij kwamen duidelijk op mij af met vragen over het social media-verhaal. Ze vroegen zich af hoe ze Facebook, Instagram of LinkedIn bij hun bedrijf konden betrekken. Belangrijk was de vraag hoe ze dit in hun salesstrategie konden verwerken. Ik heb veel gesproken met klanten en gekeken hoe ze dit precies zagen en uiteindelijk kwam ik tot de conclusie uit dat ik een verandering wilde doorvoeren binnen mijn organisatie. Er was een nieuwe vraag en daarmee een nieuwe markt die ik met een verandering zou kunnen voorzien. Een vacuüm waar Sales by Ketan kon inspringen.

Op het moment dat je besluit veranderingen door te voeren, kom je in een uniek proces terecht. In dit geval waren er veel nieuwe dingen, maar aan de andere kant was het voor mij ook meer van hetzelfde. Ik ben breed opgeleid op het gebied van marketing en sales en uiteindelijk is dit gewoon een volgende manier van de klant bereiken en de klant iets proberen te verkopen. In essentie ben je eerder opgedane kennis constant op een nieuwe manier aan het toepassen. Aan de hand van de gedane verandering leer je dus ook enorm veel over de toepassing van je kennis.

Het leukste waren wel de zaken die nieuw voor mij waren. Je komt een ander soort regels tegen, de marktonderzoeken zijn toch echt anders en je hebt een nieuw front ontdekt waar je jezelf in verdiept. En aan deze hand verandert je organisatie ook fundamenteel. Je gaat op een andere manier werken, je leert andere klanten kennen, je neemt nieuwe mensen aan en deze mensen komen met nieuwe specialismen binnen.

En alhoewel je er heel veel van leert en het heel erg leuk is, moet je wel op het risico letten. Buiten je eigen markt stappen en een nieuwe markt betreden kan niet altijd goed gaan. Daarom is vooral van belang op welke manier je die nieuwe markt betreedt. Het is niet iets wat je op de bonnefooi moet doen. Je hebt lang gebouwd aan je bedrijf, aan je merk en aan je kwaliteiten en het zou zonde zijn om dat zomaar op het spel te zetten. In dit geval stond er weinig op het spel. Ik merkte dat er een veranderende vraag was, voerde er gesprekken over en deed er mijn eigen onderzoek naar. Toen ik ervan overtuigd was dat het een goede beslissing was, ben ik er met goede voorbereiding ingesprongen.

Het risico was er nog, maar het was maar heel klein. En bovendien was het risico het waard, omdat ik er met mijn organisatie ook veel profijt uit heb gehaald. Niet alleen omdat er financieel profijt aan verbonden is, maar ook omdat je er als organisatie enorm veel van leert. Je blijft scherp en groeiend en je maakt je organisatie flexibeler. Op deze manier heeft het dus erg geloond om een verandering in mijn organisatie door te voeren. Probeer zelf ook eens na te denken welke vraag er nieuw is en waar jouw bedrijf in kan voorzien. Het kan lonen!

Zou je hier graag verder over willen praten? Of wil je meer weten over onze nieuwe werkzaamheden op de gebieden social media, websites en CRM’s? Neem snel contact op, dan kunnen we erover spreken!

18 februari 2019Comments are off for this post.

Aflevering 5: Lijden onder E-commerce

Ik spreek vaak met mensen over de stand van zaken binnen hun bedrijf. Hoe gaat het met het bedrijf? Draait het een beetje? Hoe staat de marketing ervoor? Merk je de invloed van de opkomst van e-commerce?

Wat mij vaak opvalt is dat bepaalde bedrijven heel lang goed draaiden. Ze hebben een aantal vaste klanten en ze leunen een lange tijd op dat klantenbestand. Maar ondertussen is de markt gaan veranderen. Waar mensen vroeger trouw waren aan een bedrijf, is dat veranderd. Mensen kijken nu sneller verder. Dat heeft te maken met het gemak van het internet en de e-commerce.

E-commerce is al jaren sterk aan het groeien. Tussen 2015 en 2017 is er een groei van 25% te lezen. Dat zegt enorm veel over waar de klant zich bevindt. De klant bevindt zich steeds minder in de winkel en die kom je steeds vaker tegen op het web.

Voor Jan, Truus of Sjaak maakt het niet meer uit of de elektronicawinkel op de hoek zit en of hij of zij  daar een goede band mee heeft. Als de klant op het internet een goede deal vindt, als de klant meer gemak ervaart door iets op het internet te bestellen of als het voor de klant sneller is om het online te regelen, dan doet de klant dat.

Veel bedrijven hebben lang op blinde trouw van hun klanten geteerd. Nu de situatie veranderd is, merken ze ineens dat het heel moeilijk kan zijn om iets te verkopen. Verkoop loopt terug, klantentrouw blijkt niet zo vanzelfsprekend te zijn. Wat mij vaak opvalt is dat er slordig omgegaan is met de klanten. Er is niet of weinig geïnvesteerd in relatiemanagement. De focus ligt soms ook teveel op het product en te weinig op de beoogde kopers van dit product. Veel van deze bedrijven hebben ook een lage aanwezigheid op social media.

Ze raken in het slop. Ineens worden het hele spannende tijden. De economie groeit, maar het bedrijf krimpt. Het kan er zelfs op lijken dat je de boot hebt gemist. Is het te laat om nog aan te haken en uit het slop te komen?

Het is nooit te laat. Het is belangrijk om geld op te sparen. Geld wat je later kan investeren. Om uit het beschreven slop te komen en succesvol de strijd aan te gaan met de e-commerce. Investeer je geld in de verkoop van je product en je bedrijf, in een marketingcampagne. Investeer in je relatiemanagement. Dit is een slop waar je uit kan komen.

Heb je behoefte om hier verder over te praten? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Ik ben voor je bereikbaar!

9 februari 2019Comments are off for this post.

Nieuwe topper binnen SBK

Onze vrij nieuwe social media afdeling wordt gestructureerd door een nieuwe kracht binnen ons team in de vorm van jonge HR studente. Hier in het kort:
Mijn naam is Talitha Sijm, ik ben een 22-jarige student van de Hogeschool van Amsterdam en ik volg momenteel de opleiding Human Resource Management. Ik ben creatief en ik hou van een uitdaging! Ik ga de Social Media content bedenken en beheren voor de klanten van Sales by Ketan. Jullie zullen dus berichtjes van mij zien verschijnen op Instagram, Facebook en LinkedIn. Mijn doel is daarbij om de juiste doelgroep te bereiken en om interactie te krijgen met de bezoekers door vragen te stellen en te laten meedenken. Ik heb er heel veel zin in en ik hoop op een goede samenwerking!

17 september 2018Comments are off for this post.

Kansen en drijfveren in sales; een persoonlijk verhaal

De meeste van de mensen die dit lezen weten al redelijk goed wie ik ben. Een aantal van jullie zullen ook mijn eerdere blogs al eens gelezen hebben. Ik ben vrij openhartig vind ik, maar dit wordt toch een iets persoonlijkere blog.

Ik wil graag iets met jullie delen op het gebied van mens zijn. Het is mij opgevallen dat de wereld van de sales vaak een machowereldje is. Het gaat hier om in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk deals sluiten. Het is nooit genoeg. Alles draait om het geld dat je binnen kan harken.

Als je kijkt naar mijn geboorteplaats, wordt het snel duidelijk dat het niet vanzelfsprekend is dat kinderen opgroeien in een wereld waar het er zo aan toe gaat. Als kind ben ik geadopteerd vanuit het prachtige India. Wat mij dan ook raakt, is dat ik vanuit Sawantwadi naar Amsterdam ben gekomen en de kans heb gehad om wat van mijn leven te maken. Veel kinderen uit deze regio hebben niet zo’n kans gekregen.

Ik bof enorm met de lieve ouders die mij in Amsterdam en later in Badhoevedorp hebben opgevoed. Ik had het geluk dat ik opleidingen kon volgen en dat ik kon sporten. Voor de gewone Nederlander is dit heel normaal. Maar dat is het alleen niet.

Ik ben mij er erg van bewust dat mensen in India nooit de kansen hebben gekregen die ik wel heb gehad. Kinderen grootbrengen is een luxe die veel mensen zich niet kunnen veroorloven. Als je kind onverhoopt ziek wordt, is het voor veel mensen onmogelijk om de zorg voor dat kind te betalen. Veel kinderen worden hierom te vondeling gelegd of naar een staatstehuis gebracht.

Ik wil dit met jullie delen, om jullie op het hart te drukken dat het leven niet slechts om geld draait. Mijn drijfveer als ondernemer is dan ook dat ik mensen wil helpen om een gezonde groei door te maken en realistische doelen na te streven. Op die manier houden mensen ook tijd over om te leven voor mensen. Dat is volgens mij ook een balans die je zult moeten aanhouden. Professioneel succes balanceren met tijd voor de mensen om je heen.

Daarnaast wil ik de kansen die ik heb gekregen benutten en deze kansen doorgeven aan jullie. Sales by Ketan probeert te allen tijde zoveel mogelijk mens gericht te zijn en mensen echt te helpen. Dit is een boodschap die ik aan mijn professionele omgeving wil doorgeven.

Sales is altijd lastig en er gaat heel veel strategie en kennis aan vooraf. Maar ik denk dat het hebben van een drijfveer en leidende normen en waarden alsnog heel erg belangrijk zijn voor het succesvol uitvoeren van dit vak. Ik werk vanuit dankbaarheid en behulpzaamheid.

Ik hoop jullie toch een beetje inspiratie meegegeven te hebben met deze blog. Hopelijk spreken we elkaar binnenkort eens!

Tot snel,

Ketan

14 september 2018Comments are off for this post.

Sales by Ketan gaat samenwerken met RyksGin

Sales by Ketan is een samenwerking aangegaan met RyksGin. Sales by Ketan zal RyksGin begeleiden in het opschalen van het bedrijf, zodat het bedrijf landelijke bekendheid krijgt. Bij dit proces zullen coaching en nieuwe verkoopkanalen zoeken de prioriteit hebben.

20 juli 2018Comments are off for this post.

Top 5 zomertips

De zomer is een vreemd seizoen. Aan de ene kant is het hartstikke komkommertijd, maar aan de andere kant kan je ook een enorme slag slaan met alle rust en vrije tijd die je hebt. Ik heb een aantal tips om je goed de zomer door te helpen:

  1. Ga langs bij je klanten en schenk ze aandacht als ze op vakantie zijn. Probeer eens een praatje te maken met de collega's binnen de organisatie. Leer elkaar beter kennen.
  2. Blik terug voor jezelf en onderzoek wat goed ging afgelopen jaar. Bekijk ook op welke vlakken je jezelf nog kan verbeteren.
  3. Neem de tijd voor een goed accountplan voor het komende seizoen. Je hebt nu alle tijd om een uitgekiende planning te maken.
  4. Werk je administratie bij en zorg dat je zonder achterstand op vakantie gaat.
  5. Probeer de dag voor je op vakantie gaat niet te laat naar huis te gaan van kantoor. Zo ga je fris je vakantie is de kans groter dat je uitgerust thuiskomt.

Namens Sales by Ketan wens ik jullie een warme zomer toe. Neem het ervan en zorg dat je uitgerust weer aan het werk kan!

2 juli 2018Comments are off for this post.

Aflevering 3: Nee tegen no cure, no pay

Ik loop recentelijk regelmatig tegen iets aan in mijn dagelijkse werkzaamheden in de sales. Eigenlijk zijn er twee opties als je verantwoordelijk bent voor de sales of marketing van een bedrijf. Je kan normaal betaald worden voor je werkzaamheden, of je kan een no cure, no pay-regeling aangegaan zijn. Als je niet een bepaald aantal verkopen behaalt, bijvoorbeeld, heb je geen geld verdiend. Een extreme uitwas van het bonussysteem. Persoonlijk ben ik het ten zeerste oneens met deze regeling. Dit schopt mij tegen het zere been.

Read more

16 maart 2018Comments are off for this post.

Aflevering 2: Een klassiek beeld van sales

Allereerst wil ik even de kans nemen om jullie te bedanken! Ik heb veel positieve reacties gehad op de vorige blog, en ik ben dan ook blij dat je nu deel twee van mijn blog leest. In deze blog zal ik ingaan op mijn visie op sales. Persoonlijk vind ik dat sales een verkeerde kant ingeslagen is. Ik pleit dan ook voor de terugkeer naar het klassieke beeld van sales, met minder focus op het succes van de salespersoon, en meer focus op het helpen van de beoogde klant.

Read more

5 februari 2018Comments are off for this post.

Blogs by Ketan

Gefeliciteerd, jullie lezen op dit moment aflevering 1 van mijn nieuwe blog! Mijn naam is Ketan Gunnink, ik ben de eigenaar van Sales by Ketan en per nu begin ik met bloggen. In deze blogs, die gedeeld zullen worden op mijn Facebook en mijn LinkedIn, vertel ik jullie graag over mijn visie op het gebied van salestechnieken en -strategie.

Read more