Wat ik in mijn omgeving zie, is dat diversiteit niet per se als iets positiefs wordt gezien. Ook in de wereld waar ik werkzaam ben kan dit naar voren komen. Soms hebben mensen een mening paraat over iemand met een andere achtergrond. Ook hebben mensen met een andere achtergrond soms de neiging om zichzelf te verbergen uit angst hierop benadeeld te worden. Dan is soms de reflex er snel om iemand die toegankelijker lijkt op pad te sturen voor acquisitie, bijvoorbeeld.

Ik wil hier allerminst discussie maken over racisme of discriminatie. Wel wil ik benadrukken dat diversiteit niet negatief is. In tegendeel, diversiteit is waardevol. Het is rijkdom. Het is ontzettend bijzonder dat er hier zoveel verschillende mensen met zoveel verschillende achtergronden wonen.

Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op zakelijk vlak gaan we vooruit van diversiteit. De veelvoud aan achtergronden en praktijken uit de wereld zorgt ervoor dat onze markt meer verzadigd is. Producten vanuit de hele wereld zijn welkom, en worden breed gewaardeerd. Op dit moment werk ik bijvoorbeeld samen met Baharhan. Dit van oorsprong Turkse bedrijf, geleid door een Syrische ondernemer, betreedt nu de Nederlandse markt met authentieke zeep uit de eigen regio.

Als we die producten uit de wereld zo graag welkom heten, waarom heten we de mensen die bij de producten horen dan ook niet welkom? Van andere culturen kan je alleen maar nieuwe dingen opsteken. Daarbij is dat ook geen eenrichtingsverkeer, maar gaat zo’n culturele uitwisseling beide kanten op. Dus, om te concluderen: Diversiteit is rijkdom. Probeer elkaar vooral te accepteren. Van deze diversiteit worden we allemaal sterker en leren we alleen maar.

Heb jij al iets opgestoken van diversiteit?

Ketan.

Scroll naar top